ACT & Leefstijl Academy

Word een expert in gedragsverandering, want leefstijl=gedrag!

Bekijk onze trainingen


Ben jij diëtist, leefstijlcoach, gewichtsconsulent, praktijkondersteuner, fysiotherapeut of werk je vanuit een andere rol aan gezondheid en leefstijl? De op wetenschap gebaseerde trainingen binnen de ACT & Leefstijl Academy zijn erop gericht om jou als professional te leren hoe jij gezond gedrag en mentale fitheid bij je cliënten kunt bevorderen. Mentaal fitte mensen hebben meer grip op hun gedrag, maken gezondere keuzes en zorgen beter voor zichzelf.


De meeste mensen die bij je komen, verwachten dat jíj hun (leefstijl)probleem gaat oplossen. Ze willen gemotiveerd worden, een stok achter de deur hebben. Als jij hierop aanhaakt, ben jij diegene die het hardst werkt en leert je cliënt niet om zelf de regie te pakken. Resultaten zijn van korte duur en je cliënt valt terug in oude, bekende gedragspatronen.


Daarom heb ik het Gezondheid-Waardenmodel ontwikkeld waarmee we de focus op ziekte en klachten verschuiven naar gezond gedrag en mentale fitheid. Als je gaat leven en werken vanuit dit model ga je ontdekken dat jij het niet meer hoeft op te lossen. Je bent dan niet meer bezig met het probleem, de klacht of een uitkomstdoel te behalen, maar om je cliënt, in het hier-en-nu, vaardigheden te leren waardoor zij bewuster gaan leven en meer grip krijgen op hun eigen gedrag. Leefstijl = Gedrag!

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?

Acceptance & Commitment Training (ACT) is een vorm van gedragstherapie gericht op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Binnen ACT leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen en je te richten op een waardevol leven. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ACT succesvol wordt toegepast bij het bevorderen van gezond gedrag en een gezonde leefstijl, waarbij controle, motivatie en emotionele aspecten een belangrijk rol spelen.


ACT biedt een stevig wetenschappelijk fundament zodat jij op een andere manier kunt gaan begeleiden. Hierbij ben jij zélf als professional de belangrijkste tool. Je leert ervaringsgericht te werken, in het hier en nu. Je leert scherper te kijken naar het gedrag van mensen. Bovenal leer je een stap naar achteren te zetten zodat je cliënt van jou de ruimte krijgt om zelf in beweging te komen.

Word een expert in gedragsverandering

Voor wie zijn onze trainingen?

Onze trainingen, op HBO werk- en denkniveau, zijn voor iedere professional die werkzaam is op het gebied van zorg en leefstijl, zoals diëtisten, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, huisartsen, docenten, psychologen en andere professionals die mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl gericht op gedragsverandering.


Herken jij één van de volgende punten?

 • Je hebt veel kennis, maar je mist nog praktische tools om je cliënten te begeleiden naar duurzame gedragsverandering.

 • Je hebt regelmatig het gevoel dat jij harder aan het werk bent dan je cliënten.

 • Je doet er alles aan, maar sommige cliënten komen nauwelijks in ‘beweging’ of vallen steeds terug in oude gedragspatronen.

 • Je schiet regelmatig in een oplosreflex en adviesrol, en soms weet je even niet hoe je verder moet.

 • Je wilt meer kennis over gedragsverandering en hoe je dit toe kunt passen.

 • Je wilt verdieping in de gesprekken met je cliënten.

 • Jouw cliënten weten wel wat ze kunnen doen om beter voor zichzelf te zorgen, maar ze doen het (toch) niet.

 • Je wilt enerzijds voldoen aan de verwachtingen van doorverwijzers en van je cliënten, maar anderzijds wil je de boel ook wel eens echt even anders doen!

 • Je wilt jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen en verrijken als mens.


Leer werken aan duurzame gedragsverandering door je cliënten concrete vaardigheden aan te leren, zodat ze bewuster gaan leven en meer grip krijgen op de keuzes die ze maken. Leer ze om gedragsdoelen te stellen die gebaseerd zijn op hun persoonlijke waarden, zodat ze doen wat ze echt belangrijk vinden.


Geaccrediteerd voor:

 • diëtisten (ADAP)

 • leefstijlcoaches (KABIZ-BLCN)

 • gewichtsconsulenten (BGN)

 • praktijkondersteuners (NvVPO)

 • Accreditatiebureau Fysiotherapie

 • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

 • Verpleegkundig Specialisten Register

De ACT & Leefstijl opleidingen zijn onderscheidend 

omdat het de enige Academy is die zich voor 100% richt op ACT in combinatie met leefstijl.

Onze trainingen

ACT Basis

ACT Basis

Maak in deze vierdaagse training uitgebreid kennis met Acceptance & Commitment Training (ACT) en leer de basisprincipes toe te passen.ACT Matrix

Verdiep je kennis van ACT in deze tweedaagse vervolgtraining. Je krijgt een praktische tool voor gedragsverandering aangereikt.VIP Traject

In dit persoonlijke ACT traject word je ondergedompeld in het ACT gedachtegoed. Je wordt intensief begeleid om een gespecialiseerde ACT professional te worden.


Je Moet Niks

Als Je Moet Niks - Trainer leer je zelf en aan anderen de vaardigheden die nodig zijn om bewuster keuzes te maken. Je leert gezond gedrag en mentale fitheid te bevorderen. De ACT & Leefstijl Academy is de expert in gedragsverandering!


Heidi Stiegelis is oprichtster van de ACT & Leefstijl Academy. Vanuit haar persoonlijke missie om mensen te begeleiden naar een waardevol leven, waarbij zij bewuster leren kiezen en beter voor zichzelf zorgen, heeft zij als eerste in Nederland het ACT gedachtegoed gekoppeld aan leefstijl.


Binnen de ACT & Leefstijl Academy leer je niet alleen de standaard ACT processen, maar leer je welke volgorde het meest efficiënt is bij het werken met leefstijlproblematiek, krijg je de praktische tools die gericht zijn op jouw specifieke doelgroep en krijg je toegang tot het ACT & Leefstijl Netwerk waar je kennis en ervaringen kunt uitwisselen.

Overzicht ACT & Leefstijl trainingen