zorg
Evelien Thieme Groen
06/04/2024
2 min
0

De eigen kracht van mensen

06/04/2024
2 min
0

Kristy van der Staal is Manager Basis GGZ en jeugdhulp bij Zorroo, Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken, ze vertelt dat een aantal POH-GGZ en huisartsen binnen hun organisatie de online Je Moet Niks Cursus hebben afgerond. Vooral het zinnetje “goed dat ik het zie”, komt regelmatig naar boven.

Zorroo is een regionaal huisartsenzorggroep van zorgprofessionals en specialisten in regio Oosterhout en omstreken. Het verband bestaat al 15 jaar en samen werken zij aan zorg op maat waarbij verbinding en innovatie belangrijke kernwaarden zijn.

Eén van de basisprincipes van Zorroo is om aandacht te hebben voor de ondersteuning die de patiënt daadwerkelijk nodig heeft. Hoe erg loopt iemand vast in het dagelijkse leven? De focus ligt niet op de klacht, de ziekte of het stellen van een diagnose, maar op de behoefte van de patiënt. “Iemand met diabetes, zonder sociaal netwerk en met schulden heeft soms meer hulp nodig dan iemand die ernstig ziek is en het verder allemaal goed voor elkaar heeft. We willen dus meer kijken naar de situatie waarin de patiënt zit dan naar wat er daadwerkelijk aan ziekteverschijnselen zijn”, zegt Kristy. “Gaan we met de patiënt echt altijd die ziekte kant op of is het veel breder? Is leefstijl bijvoorbeeld ook bij iemand die somber is misschien wel heel erg van toepassing? Als je focust op waar je tegenaan en hoe je daar beter mee om kunt gaan, denk ik dat je al een heel eind komt.”

“Het leven is niet altijd helemaal leuk. Er zijn hobbels en die horen erbij. Door altijd maar tegen die hobbels te vechten en gelijk en oplossing te zoeken… ik geloof er niet zo in dat dat zo heel veel beter voor iedereen is.”

Het gaat hierbij niet alleen om het vergoten van de impact van de ondersteuning, maar ook om het normaliseren van bepaalde klachten een verdragen van innerlijke ervaringen. “Het leven is niet altijd helemaal precies leuk. Er zijn hobbels en die horen erbij. Door altijd maar tegen die hobbels te vechten en gelijk en oplossing te zoeken, ik geloof daar niet zo in dat dat zo heel veel beter voor iedereen is.” Kristy komt van oorsprong uit de specialistische GGZ en heeft altijd op de crisisafdeling gewerkt. Ze begrijpt heel goed waarom hulpverleners graag willen oplossen. “En dat herken ik ook. Daar zijn heel veel mensen hulpverlener voor geworden. Dat is een beetje lastig spanningsveld denk ik. Sommige mensen moet je bij de hand pakken en helpen. Als iemand in crisis is dan moet je dat voor een deel proberen weg te nemen of te stutten en steunen. Maar in heel veel gevallen is dat helemaal niet nodig. Dat is een beetje naar waar we willen kijken.”

Zorroo heeft de huisartsen en POH-GZZ de online Je Moet Niks Cursus aangeboden met de hoop om de visie en missie van Je Moet Niks en het onderliggende Gezondheid-Waardenmodel uit te dragen. Even belangrijk is het dat de cursisten ook zelf Je Moet Niks gaan ervaren, niet als professional maar als mens. “Als je met patiënten zorg op deze manier wilt bekijken is het ook iets wat je als hulpverlener zelf zou moeten ervaren. Het is geen trucje wat je iemand aanleert. Ik denk dat Je Moet Niks een andere manier van denken is. Of op een andere manier naar zaken kijken. Hoe kunnen we breder kijken? Hoe kunnen we nog beter wegblijven van die diagnostiek waar dat niet nodig is”, legt Kristy uit.

Je Moet Niks kan voor mensen heel waardevol zijn, denkt Kristy. Wat haar aantrekt aan de methode van Je Moet Niks is dat het uit gaat van de eigen kracht van mensen. “Ik denk dat het voor de zorgprofessional als ook voor de mens zelf iets kan betekenen, dus dat je wat ‘steviger kan staan’. En ik hoop ook dat het dus verrijkend is voor mensen.”

Reacties